×

Cjelogodišnji turizam: Ne trebamo više strategija i propisa, već kvalitetan know-how i sustavnu provedbu

Konferencija TOURISM 365 u svom je 8. izdanju održana ponovno u Zagrebu, a donijela je aktualne teme o održivosti, inovacijama i budućnosti cjelogodišnjeg turizma
TOURISM 365 2024
TOURISM 365 2024

U zagrebačkom hotelu Sheraton, 1. i 2. listopada je održano 8. izdanje međunarodne konferencije TOURISM 365. Izvrsni gosti, mnogi po prvi puta u Hrvatskoj, kao i domaći profesionalci iz svijeta turizma složili su se kako se turizam sve brže mijenja te postaje još dinamičnija industrija nego je to bio do sada.

Da su promjene i prilagodbe nužne, istaknuli su mnogi govornici, a pozitivne trendove naglasio je izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar turizma i sporta RH Tonči Glavina: „Veliko mi je zadovoljstvo da smo danas na konferenciji koja svake godine otvara teme od važnosti za turizam. Jučer nam je bio izuzetno bitan dan jer smo objavili podatke za prvih šest mjeseci u kojima smo zabilježili rast prihoda od 7.5% te porast prihoda od 4.3%  ako govorimo o drugom kvartalu godine. S podacima možemo biti itekako zadovoljni jer pokazuju kako Hrvatska postaje cjelogodišnja destinacija što je ultimativni cilj cijelog našeg strateškog okvira i očekujemo da ćemo jednako tako završiti ovu godinu. Ovo je po svim pokazateljima najuspješnija godina domaćeg turizma, a meni je posebno drago što ostvarujemo ovakve rezultate iako smo u glavnom dijelu turističke sezone, u srpnju i kolovozu, otprilike na istim brojkama gdje smo bili i prošle, rekordne, godine.

Promet u glavnom dijelu sezone želimo održati na istoj razini jer - s obzirom na naše održivo usmjerenje u budućnost Hrvatske kao cjelogodišnje turističke destinacije - u tom ljetnom dijelu nemamo prostora za rast, osim na kontinentu i u manje razvijenim područjima.

Organizatorica konferencije Ivana Kolar istaknula je kako „Ova konferencija donosi mnogo uspješnih primjera iz prakse, novih znanja i diskusija koje nam ukazuju na to kako možemo produžiti sezonu i kako se nositi s promjenama koje se događaju. Konferencija donosi i više od 600 sastanaka između globalnih buyera i najboljih hrvatskih turističkih agencija kako bi pokrenuli nove suradnje i projekte i kako bi počeli dovoditi goste u Hrvatsku tijekom svih 365 dana u godini.“

Konferencija Tourism 365

O izazovima sezonalnosti i okvirima budućnosti na konferenciji je govorio direktor HTZ-a Kristjan Staničić pri čemu je istaknuo kako je Hrvatska kao turistička destinacija zadržala odličnu poziciju na međunarodnom turističkom tržištu unatoč brojnim izazovima.

EU treba biti platforma za razmjenu iskustava, a ne zakonodavac

Na konferenciji se dotaklo i teme rapidnog rasta cijena i koliko u Hrvatskoj košta kuglica sladoleda. Na to se nadovezao i veleposlanik UN-a za turizam u EU, Istvan Ujhely, koji je naglasio kako ljetuje u Poreču s obitelji koja broji šestero djece. Zamislite koliko je to eura sladoleda!

On je govorio o redefiniranju turizma i novim aktivnostima unutar Europske komisije, gdje je sada i bivša hrvatska ministrica turizma Nikolina Brnjac u sklopu posebno formirane radne grupe za turizam. Obznanio je kako je sada definirana posebna pozicija povjerenika za turizam pa napokon postoji osoba dedicirana za turizam, kao i konkretne iznose alocirane za turistički sektor.

Konferencija Tourism 365

U sklopu konferencije održan je i Ministarski forum na kojem su sudjelovali ministar turizma i sporta Republike Slovenije Matjaž Han, državna tajnica za turizam Republike Austrije Sussane Kraus-Winkler i ministar Tonči Glavina. 

Iako se Slovenija odmah nakon COVID krize susrela s elementarnim nepogodama što se odrazilo na turizam, ispravnim promišljanjem vratili su goste, kazao je Matjaž Han te posebno naglasio važnost suradnje Hrvatske, Austrije i Slovenije pri dovođenju gostiju i borbi s glavnim preprekama u sektoru: „Austrija, Slovenija i Hrvatska su tri prijateljske države koje zajedničkim djelovanjem mogu napraviti velike korake u turizmu. Geopolitička situacija koja se mijenja iz dana u dan, klimatske promjene i radna snaga su najveće poteškoće na koje nailazimo, a smatram kako imamo priliku u naše države privući brojne turiste iz Kine i Indije kao i goste iz ostalih zemalja izvan EU.

Sussane Kraus-Winkler je također istaknula: „Budući da otprilike 70% naših gostiju dolazi iz inozemstva, međunarodne suradnje ključne su za prilagodbu Austrije globalnim turističkim trendovima, privlačenje različitih tržišta i zadržavanje pozicije vodeće turističke destinacije“. No, na pitanje trebamo li nekakav zajednički EU plan, jasno je i brzo odgovorila: „Ne. EU je donijela već sasvim dovoljno propisa i ne treba nam ih više, ali može biti odlična platforma za razmjenu iskustava i kvalitetan know-how.

Svjetski lideri u turizmu doprinijeli atraktivnosti konferencije 

U drugom dijelu prvog dana konferencije, gdje se govorilo o tome kako trendovi oblikuju budućnost, sudionicima se obratila direktorica sektora turizma HGK, Andreja Vukojević i predstavila platformu Stories. 

Po prvi puta u Hrvatskoj na ovogodišnjoj konferenciji sudjelovala je i svjetski poznata Juliet Kinsman, prva urednica tema održivosti u slavnom Condé Nast Travelleru, luksuznom lifestyle magazinu o putovanjima. Na TOURISM 365 stigla je izravno s New York Climate Weeka, a zagrebačkoj publici više je ispričala o temi održivih putovanja i klimatskih utjecaja. Naglasila je i kako prilikom planiranja turističkog putovanja treba voditi računa o odabiru sadržaja koji će povećati prihode prvenstveno lokalnim zajednicama.

Jedna od glavnih zvijezda konferencije bio je i Tom Hall, potpredsjednik Lonely Planeta, koji je otkrio kako se najpoznatiji turistički vodič prilagođava novim zahtjevima tržišta i koji trendovi oblikuju njihovu budućnost, dok su u dvije panel rasprave sudjelovali Frederico Fernandes, Juliet Kinsman, George Tziallas, Michael Jost, Ivana Budin Arhanić, Csilla Mezösi, Tom Hall, Thomas Bömkes i Robert Dee.

Konferencija Tourism 365

Thomas Bömkes, direktor Diversity Tourisma, naglasio je važnost razumijevanja potreba gostiju i njihove interpretacije sadržaja. „Premium turizam za mene znači uživanje u prirodi. Spreman sam platiti za iskustvo koje nudi sadržaj prilagođen mojim interesima.“  Međutim, dodao je kako to ne mora svakome biti želja, odnosno kako je premium turizam zapravo kvalitetno vrijeme provedeno s najbližima te zaključio kako je važno da postoji odgovarajući sadržaj za različite strukture gostiju u destinacijama tijekom svih godišnjih doba. 

Drugog dana konferencije Adele Youngs, članica uprave Europske turističke udruge i direktorica Live Travel and Tours održala je prezentaciju o tome kako potaknuti putovanja van glavne sezone. U svom uvodu dotakla se važnosti održavanja ovakvih konferencija i dijeljenja iskustava najboljih praksi, ali i kako:

Brojni državni dužnosnici vole doći na ovakve konferencije i pokazati se, ali nakon svojih pozdravnih govora ili prezentacija – odu. Oni koji ostaju u dvorani su oni koji će zapravo potaknuti promjene i nešto konkretno učiniti za budućnost turizma.

U svom je predavanju naglasila potencijal mladih generacija putnika jer analize pokazuju da preuzimaju primarnu poziciju po potrošnji. Youngs je to potkrijepila primjerom edukativnih putovanja grupa mladih srednjoškolaca s Novog Zelanda koji donose više od 10 milijuna eura godišnjeg prihoda europskom turizmu. „Mladi traže autentičnost, održivost i simbiozu s lokalnom zajednicom, što je ključno za njihovo zadovoljstvo, a često se kasnije, kao odrasle osobe, vraćaju s obiteljima na luksuzna putovanja.“ naglasila je Youngs.

B2B Marketplace i studijska putovanja za međunarodne kupce

Nakon konferencijskog dijela, predavanja i panela, uslijedio je B2B Marketplace u suorganizaciji s tvrtkom New Deal Europe iz Londona. Održano je više od 600 sastanaka u kojima je sudjelovalo više od 100 delegata. Turistički eksperti i svjetski turoperatori informirali su se o ponudi vodećih domaćih turističkih tvrtki. Sudionici iz 16 zemalja Europe, SAD-a i Kanade, pokazali su interes za Hrvatsku te nakon konferencijskog dijela krenuli na studijsko putovanje kroz pet destinacija: Zagreb, Zagorje, Opatiju, Lošinj i Gorski kotar.

Konferencija Tourism 365

Organizatorica konferencije Ivana Kolar je rekla: „Svjetske agencije vodimo na studijsko putovanje s ciljem da im pokažemo kako hrvatski turizam funkcionira nakon ljetne sezone i da ih zainteresiramo za Hrvatsku svih 12 mjeseci u godini“. Istaknula je kako je suradnja svih dionika u destinaciji – kao i na ovoj konferenciji koja je okupila stare i nove partnere, svjetske stručnjake, predstavnike državnih institucija, donosioce odluka, inovatore te mlade i starije generacije – ključna za izlazak Hrvatske iz okvira sezonskog turizma. "Bez edukacije, razvoja i integracije lokalne zajednice u turističke procese nema napretka u turizmu“, zaključila je Kolar.