×

Konkurencija će nam dogodine oteti goste

U idućoj godini morat ćemo se prestati naslađivati tuđim padovima i priznati istinu da hrvatski turistički proizvod kasni barem deset godina
Dubrovnik
Dubrovnik

Turistički sektor u cijelom svijetu odahnuo je s prolaskom godine koja je zbog krize prijetila kolapsom u sektoru putovanja u globalnim razmjerima. "Najgore je iza nas i hvala nebesima da je prošlo", jedna je od osnovnih poruka koja je obilježila atmosferu upravo održanog World Travel Marketa koji se održao ovog tjedna, najvažnijega turističkog sajma koji najavljuje iduću sezonu.

Iduća godina kad je u pitanju turizam bit će također teška, no očekuje se ublažavanje minusa i blagi oporavak sektora, a rezultati 2007. mogli bi se dosegnuti tek u 2011., globalna je ocjena. Utješno za zemlje poput Grčke koja je ostvarila minus od 22 posto, Francuske sa 15 posto pada ili Španjolske koja je pala za gotovo 10 posto u odnosu na lani. Ne smije se zaboraviti da su sve te zemlje u minusu tri godine zaredom i da će sve učiniti da im se vrate gosti, stoga nije isključeno da će ih u idućoj godini doslovce otimati. E sad, dio tih gostiju ovog se ljeta kupao i na Jadranu, zamijenivši skupe zrakoplovne rute i krasne španjolske i grčke hotele jeftinijim autodestinacijama, apartmanima u privatnom smještaju, kampovima. Rezultat je povoljan za Hrvatsku koja se po statistikama svrstala gotovo u dobitnike sezone, ostvarivši barem kad su fizički pokazatelji minimalan pad, ali i rast baš u privatnom smještaju i kampingu.

Je li baš kriza u cijelom svijetu zaslužna za tu našu uspješnu sezonu i hoće li njezino jenjavanje za hrvatski turistički sektor stoga biti zapravo otegotna okolnost? Što će se dogoditi kad gosti shvate da imaju više novca, da ne moraju štedjeti, da im je radno mjesto stabilnije nego lani? Da se više ne moraju voziti satima do Jadrana već mogu sjesti u avion do Provanse, Andaluzije, Krete? Ako se prognoze ostvare, upravo bi se to moglo dogoditi, a s objektivnim pokazateljima izlaska iz krize mijenjat će se i psihologija potencijalnih putnika koji će imati više hrabrosti za ulaganje u godišnji odmor. Ako se nadalje naša konkurencija potrudi kako se najavljuje i uspije privući kvalitetom, cijenom, dobrim marketinškim i prodajnim strategijama, otimanje gostiju moglo bi i te kako uspjeti. Pa ćemo se u idućoj godini prestati naslađivati tuđim padovima, već ćemo se opet suočiti s istinom da hrvatski turistički proizvod za konkurencijom kasni barem deset godina, da je "Mediteran kakav je nekad bio" dosadan jer mu nedostaju sadržaji, da je većina hrvatskih hotela stara i zapuštena, da su kadrovi needucirani... Možda tad shvatimo da će krava koju već desetljećima muzemo bez ispaše crknuti pa je ipak odlučimo uhraniti i ulickati da može i na izložbu.