×

Terme Olimia povukle 1,5 milijuna eura iz EU fondova

Slovenske Terme Olimia otvorile su novouređeni i nadograđeni hotel Breza u koji je uloženo 5,9 milijuna eura. Prema riječima direktora Zdravka Počivalšeka za ovu investiciju dobiveno je 1,48 milijuna eura preko javnog natječaja Europskog fonda za regionalni razvoj (EFFRD), podizanje konkurentosti i turističkog poslovanja koje je objavilo Ministarstvo gospodarstva Slovenije.

Investija je dio europskog projekta iz Operativnog programa razvoja regionalnih potencijala u razdoblju od 2007. do 2013. godine. Točnije o razvoju povezivanju prirodnih i kulturnih potencijala usmjerenih na turističko poslovanje. Nadogradnjom hotela iz 1978. godine dobiveno je ukupno 185 soba u kategoriji četiri zvjezdice, dok ostala dva hotela imaju već ovu kategoriju.

Općina Potčetrtek dobila je također iz istoimenog europskog fonda dio sredstava za izgradnju višenamjenske sportske dvorane koja će se ostvoriti 4. prosinca ove godine. Ukupno je na području ove općine, sa samo 3300 stanovnika do sada povučeno iz EU fondova oko 10 milijuna eura što je u odnosu na broj stanovnika jedan od najviših prosjeka i u Europi. Općina je u 2006. i 2007. pripremila projektnu dokumentaciju za dvoranu, a za izvođača radova je odabran mariborski Stavbar. Dvorana ima 3400 četvornih metara sportskih površina i tu će se moći priređivati veća događanja za oko 2000 posjetitelja.

Počivalšek objašnjava da su Terme podržale također ovaj projekt višenamjenske dvorane koja se nalazi u brlizini njihovih kompleksa i sportskog parka Gaj jer će im omogućiti širenje ponude i na sportski turizam. Općina Potčetrtek, kod Celja, ove godine je na natjecanju za izbor najljepđše uređenih europskih mjesta u kategoriji sela do 5000 stanovnika dobila zlatnu medalju Etente flore 2009 za mjesto Olimije. Obrazloženjhe komisije bilo je da je Olimija maleno slovensko selo u neposrednoj blizini Terma Olimia na Sutli. Terme Olimia planiraju sljedeće godine u Termama Tuhelj započeti izgradnju hotela, odnosno novog krila postojećeg objekta u vrijednosti od osam milijuna eura. U Tuhelju planiraju graditi i kamp naselje za 400 tisuća eura.